Familiegeschiedenis

Prik&Tik Leopoldsburg is een familiebedrijf van de derde generatie. Jouw favoriete drankenhandel biedt al meer dan 20 jaar service met de glimlach aan elke klant. Enthousiaste medewerkers, meer dan 800 biersoorten, persoonlijke geschenken, feestmateriaal, een biersommelier in huis en een eigen huismerk genaamd ‘De Soldaat’ met een knipoog naar de rijke geschiedenis van Leopoldsburg? Daar drinken we eentje op!

Dorstig naar onze familiegeschiedenis? Ontdek ons verhaal.

1969: van melkflesje tot bierflesje

Het begon allemaal met heel wat koeien op de goed draaiende boerderij van Michel Dalemans en Annie Ramaekers. Samen stichtten ze ‘Dranken Dalemans’ in Hechtel-Eksel. Dagelijks ging Michel op ronde met paard en kar om melk bij de mensen thuis te brengen. Toen het noodlot toesloeg en de boerderij afbrandde, bleef Michel op ronde gaan, enkel ruilde hij de melkflesjes voor bierflesjes in de plaats. De zaak bloeide en groeide. De eerste medewerkers werden aangeworven en ook  de 4 kinderen van Michel en Annie hielpen na schooltijd graag een handje mee in de zaak.

Zoon Jan Dalemans heeft ondernemingszin met de paplepel, of beter gezegd melkfles, meegekregen. Al op zeer jonge leeftijd was het voor Jan een uitgemaakte zaak dat zijn toekomst in de drankensector lag.

In 1984 sloegen Michel en zoon Jan samen met 8 andere Limburgse en Antwerpse drankenhandelaars de handen in elkaar: de aankoopvereniging nu gekend als “Prik&Tik” was geboren.

1989: de tweede generatie aan het roer

Jan zette samen met zijn echtgenote Monique Smeets de groei van de drankenhandel verder en namen in 1989 de zaak officieel over van Michel en Annie.

Jan en Monique zetten de booming business knap verder: er werden magazijnen bijgebouwd, de winkel in Hechtel breidde uit en ook het team groeide. Steeds meer horecazaken en evenementen kozen voor Dranken Dalemans. 

“Ik denk dat er weinig feesten, fuiven of evenementen in de buurt waren die we niet van drank voorzagen”, vertelt Jan. “Zelfs Pukkelpop backstage hebben we enkele jaren van de nodige dranken voorzien!”

Een uitzonderlijke service, dát typeerde een trotse Jan en Monique.

1998: de tweede vestiging

In 1998 besloten Jan en Monique om een tweede vestiging te openen en dat deden ze in Leopoldsburg.

In 2002 verkochten Jan en Monique de vestiging in Hechtel. Jan begon een politieke carrière en legt zich tot op heden nog steeds toe op het voorzitterschap van de raad van bestuur van de groepering Prik&Tik, met hoofdzetel te Lommel. Monique bleef het hart van de drankenhandel en nam de dagdagelijkse leiding van Prik&Tik Leopoldsburg voor haar rekening.

2020: de derde generatie

In 2018 komt de derde generatie in beeld: Elke, de middelste van drie kinderen, stapt samen met haar partner Wim Fedyszyn in de drankensector. Ze gaven hun jobs op en leerden alle kneepjes van het vak.

Op 1 juni 2020 voelen Elke en Wim zich klaar om de zaak over te nemen. ”We hebben geluk dat we zo’n geweldige opleiding kregen in het bedrijf. Wat een kans! Met vooral veel dank aan (schoon)mama Monique, voor haar geduld. Iets wat je 30 jaar dagelijks doet, van A tot Z uitleggen, is geen evidentie.”

Opa Chel en oma Annie kijken fier toe hoe Elke en Wim met datzelfde enthousiasme als zijzelf destijds drank aan de man brengen. “Toen we aan opa vertelden dat we het bedrijf gingen overnemen, pinkte hij een traantje weg. Een mooi moment”.

De toekomst: daar drinken we eentje op

Prik&Tik is inmiddels de grootste on-trade groepering van België, met meer dan 120 drankenhandels in België.

Hoe Elke en Wim de toekomst zien voor Prik&Tik Leopoldsburg? Als eigenaar van een succesvolle drankenhandel is je glas best altijd halfvol. Gelukkig bestaat Prik&Tik Leopoldsburg uit een topteam dat niet alleen graag, maar ook hard werkt. Zo gaan we nóg meer inzetten op B2B: horeca, bedrijven, evenementen en feesten. Tegelijk verrassen we klanten met een uitstekende winkelbeleving. Denk maar aan de uitgebreide kennis in huis over bieren en wijnen, een degustatie, de mogelijkheid om je eigen geschenkpakket samen te stellen en de beerhive gids die jou laat kennismaken met nieuwe bieren.

Benieuwd? Kom het vooral zelf ontdekken.  

Cheers!
Elke & Wim

51.1260048, 5.2562432

Prik&Tik Leopoldsburg
Lommelsesteenweg 23
3970 Leopoldsburg
België

Openingsuren
maandag: GESLOTEN
dinsdag: 9:00-18:00
woensdag: 9:00-18:00
donderdag: 9:00-18:00
vrijdag: 9:00-18:00
zaterdag: 9:00-18:00
zondag: GESLOTEN